Sunday, March 1, 2009

alasan@jawapan@penjelasan sekadar berdalih...


alasan atau berdalih semata


"segala puji dan puja hanya untukMU ya ALLAH"



assalamualaikum w.b.t...

jom kite kaji sedikit...

alasan itu maksudnye
...sebab, hujah, bukti, dalil, keterangan, helah, muslihat, dalih, kilah, dasar, asas...

tapi sekarang ni... jika kita memberikan alasan... orang akan melihat pada sudut muslihat untuk melepas kan diri...  n orang kaan balas, "nak seribu daya,xnak seribu dalih"

ni pulak untuk dalih...
dalih alasan (jawapan) yg diberikan utk menyembunyikan sesuatu atau melepaskan diri drpd sesuatu tugas (tanggungjawab dsb), helah, muslihat: itu cuma satu DALIHNYAnya sahaja;

maka kita ni sekarang ramai yang berdalih... menggunakan pemahaman orang mengenai alasan untuk berdalih dan melepaskan diri pada sesuatu..

maka, jangan la kite selalu berdalih...

-------------------------------------------------------------------------

salam untuk smeua...

sekadar mencatat apa yang terfikir dikepala...
dua tiga hari ni bro selalu berfikir tentang tanggungjawab. mana dan dimana tanggungjawab bro sebenarnya. bro juga berfikir manakah bro meletakkan keutamaan... 

hu...

bro pernah mendengar seorang dari sahabat yang menolak dari menerima tanggungjawab di satu persatuan dengan alasan(ni maksud alasan sebenar) "aku xnak jawatan dipegang oleh orang yang fasiq" 

bro diam sahaja. bila bro lepak sorang2, bro pikir... jika kata2 itu diletakkan pada jasad orang yang lain... dan mungkin bro, adakah diri ini sentiasa mensucikan diri dan berusaha untuk tidak menjadi fasiq. adakah diri ini layak untuk mendapatkan satu tanggungjawab dikala tanggungjwab yang lain terbengkalai... erm... bro terdiam dan berfikir.

"make history @ you become history"

adakah diri ini layak untuk mengubah dan mendidik adik2 yang lain... tatkala bro sendiri terumbang ambing. maka disini persoalannya.

"jangan merendah diri"

kerana ayat2 inilah bro banyak wat keputusan yang silap dalam hidup bro.

tapi ...
" biar aku menjadi orang yang gagal dalam keaadaan mencuba  dari menjadi orang yang tidak mencuba"

mak... abah... 
maafkan orang jika masih tak mampu wat mak abah bangga... dan jika diri ini beban, maafkan... dalam dunia ni, mak n abah la orang yang paling kuat menyokong bro walau banyak da kecewakan mereka. tq... 

muhammad rukhaini...
bagi masa untuk dirimu... jika jalanm yang kau pilih ini salah, kau tau bahawa kau masih ada masa untuk membetulkannya... " u can do it!!!


untuk adik2 yang seronok berpersatuan... ingin kan sedikit nasihat mengenai mesyuarat?

ini nasihat direct dari ustaz hazrizal(saifulislam...) untuk bro...

sebelum start mesyuarat, 
tanya diri masing-masing, apa hasil yang dikehendaki daripada mesyuarat ini? 
adakah meeting ini merupakan meeting brainstorming atau meeting nak buat keputusan?

kalau meeting nak brainstorming, 
maka meeting yang berjaya ialah meeting yang berjaya meluaskan subjek perbincangan. semua benda dilambakkan dan segala sudut berkaitan dapat dikenal pasti.

tetapi kalau meeting tu matlamatnya ialah nak dapatkan keputusan-keputusan, 
maka meeting yang berjaya mendatangkan sejuta idea bernas pun sebenarnya sia-sia sebab tak mencapai matlamat.

dalam mesyuarat keputusan, 
kita bukan nak tahu apa yang ahli mesyuarat tahu, tetapi kita nak kejar apa yang semua orang perlu iaitu KEPUTUSAN.

again, benda ni common sense.

dan bila benda ni tak dijaga di dalam forum-forum online, kita akan berjumpa dengan ratusan blog forum yang sembang sampai beratus-ratus komen tapi tak tahu apa faedah dan kesimpulannya. sungguh jadi pembaziran

-------------------------------------------------
bro kate,,,
so, kite amik benda ini untuk kita lihat dalam ape2 persatuan... mesti ade protokolnye....
protokol maksudnye...
protokol 1. surat-surat rasmi bkn keputusan perundingan (persetujuan dll); 2. peraturan-peraturan dlm istiadat rasmi (menyambut tetamu-tetamu negara dll).

kite amik yang no  2... 
so... mari kita bezakan perjumpaan adik beradik n mesyuarat... jika ini kita dapat diimbangkan... maka... akan terjadilah satu ikatan yang baik. kerja dalam suasana keluarga ini memang rapat... dan jika ia dicamapurkan garam prosfesional... ia akan lebih sedap...
abang atau akak yang profesional akan menggunakan pendekatan psyikology untuk menarik adik2... 
contoh... "nak aiskrim? mandi dulu" kan best tu... 



just dari bro...

dari bro untuk semua...
"kate nak berubah"

fikir2kan...

Free Signature Generator

"mencari ketenangan hakiki"


2 comments:

  1. alfatihah...

    ramai gak orang konfius ngan tempalate ni...

    sebab komen untuk setiap post kat atas... so ramai yang komen kat post2 yang dibawanya...

    :)

    ReplyDelete